Občina Dravograd se predstavi

Foto 1: Panorama Dravograda

Geografski oris občine Dravograd

Sredi Koroške se ob meji z Avstrijo nahaja Dravograd, občina s površino 105 km2 in nekaj več kot 9000 prebivalci. Na sotočju koroških rek, Drave z Mežo in Mislinjo, obkroženim z zelenim gozdnatim hribovjem, se stikajo starodavne in nove poti Dravograda. Korenine mesta, ki so z značilnostmi današnje podobe začele nastajati v 12. stoletju prav zaradi ugodne prometne lege, so se nakazovale že v antiki. O pomembni srednjeveški vlogi trga pod gričem z razvalinami Starega gradu prijazno priča ohranjena veduta mestnega jedra, ki jo bogati romanska Cerkvica sv. Vida. Življenje na severovzhodu Slovenije, tik ob sosednji Avstriji, med neokrnjenimi prostranimi pogorji Kozjaka, Pohorja in Strojne, zaznamujejo reke, preko katerih mostovi povezujejo sosednje bregove. In zanimive poti. Vodijo po dolinah in preko hribovitega sveta, zaradi njih Dravograd od nekdaj živi in se razvija, z njimi domačini ustvarjajo pestro zgodovino, polno tradicije ter navdahnjeno z danostmi narave. V zadnjih letih se razvijajo kolesarske poti v regiji, tudi v navezavi z evropskim kolesarskim omrežjem. V začetku leta 2014 je Dravograd dobil tudi naziv »Do turistov najbolj prijazen kraj« (po mnenju strokovne komisije in uredništva časopisa Dnevnik v »Dnevnikovi izvidnici 2013/2014«).

V Dravogradu, slikovitem geografskem središču Koroške, se v razgibani pokrajini stikajo tri pogorja in reke, ki so dale imena trem koroškim dolinam: Dravski, Mežiški in Mislinjski. Na levem bregu Drave se osončena pobočja dvigajo do najvišjega vrha v občini Košenjaka (1522 m). V občini najdemo številne naravne vrednote državnega ali lokalnega pomena ter ekološko pomembna območja, ki jih je treba ohranjati in varovati kot celoto: Dravograjsko jezero in porečje Drave, uvrščena v sklop evropskega omrežja Natura 2000, Pohorje in njegov gozdni rezervat v Bukovju, celotno območje Košenjaka ter najvišje predele Strojne. Posebnost svetovnih razsežnosti je geološka naravna vrednota, mineral dravit. Posebnost pa je tudi ornitološki rezervat Dravograjsko jezero, ki nudi zavetje preko 150 vrstam ptic.

Foto 2: Osrednji trg mesta

Kulturne in naravne znamenitosti ter turizem

Obiskovalci največkrat zavijejo v baročni dvorec v Bukovju pri Dravogradu, ki je umeščen v slikovito kuliso med ravnico na desnem bregu Drave ter pohorskim gozdnim pobočjem Bukovja s skrivnostnimi razvalinami romanskega gradu Pukštajn, danes živi s pestrim kulturnim dogajanjem. Sodobna ponudba se prepleta z naravnimi danostmi in s kulturno dediščino dvorca, ki spominja na njegovo zgodbo vse od 18. stoletja. V dvorni ambient, kjer so ohranjeni baročni elementi, dodajajo stilno opremo, v grajskem parku se stare krošnje prepletajo z mladim rastjem. Dvorec Bukovje nudi gostoljubje prireditvam, protokolarnim in kongresnim dogodkom, razstavam, izobraževanju, animacijam najmlajših ter s posebno individualno ponudbo tudi družabnim srečanjem. Zaradi svoje posebnosti je Dvorec Bukovje izjemno primerna in romantična lokacija za poroke, saj v senci mogočnih dreves ponujajo izvajanje obreda na prostem, hkrati pa je (v primeru poslabšanja vremena) vse pripravljeno tudi za obred v dvorani dvorca, ki sprejme okoli 100 ljudi. Dvorec je primeren tudi za umetniške skupine in kulturna društva, ki iščejo lokacijo in prostore za vaje, priprave, druženje in skupinsko ustvarjanje. S tem namenom so v dvorcu urejene tri učilnice, vaje se lahko odvijajo v veliki dvorani, namestitev v sobah je omogočena skupinam do 30 oseb. Nedavno so v okolici dvorca uredili tudi Učni center za biodinamiko, ki je namenjen vsem, ki želijo vrtnariti ali kmetovati na naraven način. Zasnovan je na načelu izkustvenega izobraževanja za aktivno pridobivanje znanj s področja biodinamike, permakulture in drugih načinov prirodnega kmetovanja in vrtičkarstva. Poleg raznolikega kulturnega programa ponudba dvorca obsega še prenočitvene zmogljivosti za udeležence dogodkov ali za naključne goste. Sobe so primerne za kolesarje, saj mimo vodi trasa mednarodne kolesarske poti ob Dravi.

V pritličju dvorca Bukovje v Dravogradu je bila ob 20-letnici osamosvojitve Slovenije odprta stalna muzejska razstava Vojna na Koroškem leta 1991. Vsebinsko je na razstavi predstavljen proces postopnega nastajanja slovenske državnosti v 20. stoletju, od vključitve velikega dela slovenskega nacionalnega ozemlja decembra 1918 v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, druge svetovne vojne, do ustanovitve Ljudske republike Slovenije leta 1945 znotraj nekdanje Jugoslavije. Del razstave je posvečen dogodkom na območju Koroške v letih 1990/91.

Foto 3: Dvorec Bukovje

Foto 4: Mali salon

Foto 5: Veliki salon

Nepogrešljiv del zgodovine Dravograda predstavlja vasica Libeliče, katere prebivalci so Slovencem znani po enkratnem dogodku iz obdobja po koroškem plebiscitu. Danes so Libeliče kmečka vas brez industrije. Krajani so ponosni na svojo zgodovino. Muzejske zbirke pripovedujejo zgodbe o življenju in dogodkih z zgodovinskim pečatom zaradi obmejne lege in krajinskega značaja občine Dravograd: črna kuhinja v Libeličah je eden najlepših in največjih tovrstnih ohranjenih ambientov v Sloveniji, Zbirka kmečkega orodja v skednju v Libeličah združuje delovne in praznične običaje skozi štiri letne čase, Plebiscitna zbirka opisuje domoljubno prizadevanje Libeličanov za priključitev k matični domovini, kostnica pa je eden izmed treh še ohranjenih objektov v Sloveniji, ki je obdržala vsebino – kosti.

Dravograd je močno povezan tudi z 2. svetovno vojno, saj so bili na tem območju gestapovski zapori, ki so zdaj preurejeni v muzejsko zbirko.

Foto 6: Kostnica v Libeličah (Foto: Bojana Klemenc)

Foto 7: Trije gradovi

Vabljiva pestrost pokrajine in letnih časov ponuja številne priložnosti za pristen stik z naravo. Naselja, hribi in reke so bogastvo posebnosti, s katerimi v Dravogradu živijo že generacije. Ob njih so urejene pohodne, tematske ali rekreativne poti, namenjene pohodnikom, planincem, kolesarjem, radovednim raziskovalcem, ki želijo spoznati pestrost okolja in korenine tukajšnje kulture. Skozi Dravograd pelje tudi Dravska kolesarska pot, ki velja za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. V zimskih mesecih se obiskovalci radi zadržujejo tudi na manjšem in cenovno ugodnem smučišču Bukovnik nad Šentjanžem pri Dravogradu. Če ste bolj adrenalinske sorte, si lahko Dravograd ogledate tudi iz zraka. Travnato vzletišče v Libeličah nudi vso potrebno prostranost za polete z ultralahkimi letali, za pristanke padalcev in letalskih modelarjev. Ob vzletišču je možno kampirati ali najeti letalsko hiško. Športniki (nogometaši, košarkarji …) radi prihajajo v Dravograd na intenzivnejše priprave, saj jim je na voljo sodobna športna infrastruktura in nastanitev v bližnjem hotelu Dravograd, ki se nahaja v neposredni bližini starega mestnega jedra.

Foto 8: Črneško jezero

Sicer pa si lahko v Dravogradu ogledate še več turističnih zanimivosti: cerkev sv. Duha na Ojstrici z unikatno poslikanim stropom, cerkev sv. Petra na Kronski gori z dvema zvonikoma, ruševine starih gradov Dravograd in Pukštajn, sprehodite se lahko po Dravograjski tematski pohodniški poti, Učni pot Dravograd-Grad, Poti za srce ali pa se podate na bližnje splavarjenje na reki Dravi.

Foto 9: Zemljevid občine Dravograd

Foto 10: Tematska legenda k zemljevidu občine Dravograd

Foto 11: Zemljevid Dravograda

Z letošnjim letom je dostopna nova spletna stran www.dravograd360.si, kjer si lahko ogledate panoramske fotografije mesta ter veliko ostalih slik.

Dravograd vas vabi.

Avtor besedila in fotografij: Dravit Dravograd (www.dravit.si)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja